

Saupin's School Chandigarh Notice for Classes 1 and 2

CIRCULAR No. SS/CHD/2024/32

Date: 22.08.2024

Dear Parents,

We hope you are doing well.

We would like to inform you about the **PROPOSED** time schedule for the school day as per the **National Curriculum Framework** (please refer to page nos. 130 - 140 of NCF) as given by NCERT and to be implemented by CBSE. The NCF follows the guidelines of **NEP 2020**. **IT IS NOT CLEAR WHEN AND IF CBSE WILL MAKE IT MANDATORY.**

https://www.education.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/NCF-School-Education-Pre-Draft.pdf

Suggested Daily / Weekly Routine for Ages 6-8 by NCERT School Timings From 9:00am To 3:00pm

From	То	Duration	Activity
09:00	09:30	30 minutes	Circle Time - Song/Movement
09:30	10:00	30 minutes	R1 - Oral Language
10:00	10:30	30 minutes	R1 - Word Recognition
10:20	10:35	15 minutes	Snack Time
10:35	11:35	1 hour	Mathematics
11:35	12:05	30 minutes	Art and Crafts
12:05	12:45	30 minutes	R1 - Reading/Writing
12:45	13:30	45 minutes	Lunch Break
13:30	14:30	1 hour	R2 - Oral Language, Word Recognition
14:30	15:00	30 minutes	Play

Key Changes:

A longer day would allow more time for activities such as art, sports and gardening. The most significant change is to focus on development of capacities and skills that are necessary for gaining a systematic understanding of the world around us. These capacities are broadly – literacy, numeracy, and the abilities to hypothesise, make observations, collect data, and analyse data.

Principal